Results 1 to 11 of 11
  1. #1

    Unhappy 2004 Grande Air Suspension - intermittant fault

    Hi there,

    I know there are lots of posts about this but I have read many of them and I am not sure if my issue is the same........so here goes.

    I have a Toyota Landcruiser Prado GRJ 120R 4.0 V6 A/T Grande with air suspension.
    Recently the suspension drops to the bump stops and for a while won't pump up again (2 days) then at some random point it will work again. I have found that if I pump it up high before everyone gets in, and also when I park up it is fine, dropping to normal height automatically while driving - but if I forget to pump it up once it gets lower (2 passengers in rear) it won't pump up and drops slowly down to the bump stops. Last night I tried jacking the car up (on the frame, not axle) and once I got it to nearly full height the compressor worked fine and pumped it up. The only other thing I've noticed is the 'turn off height adjustment butoon' (shows yellow shock absorber signal on dash) goes off once I start driving if I turn it on while stationary - I thought it should stay on permanently - otherwise it is a fabulous car. It is almost as if once it gets too low the unit has no idea what height the vehicle is (the green sensor light shows - N (Middle)) and so it gives up and won't do anything.

    p.s. If I pump it up high it stays high for a day or 2 easily and I can't hear any leaks from the bags.

    Do you have any ideas please?

    Thanks. Bob
    Last edited by Snakesharbour; 20-10-2015 at 11:54 AM. Reason: oops

  2. #2
    Out of control poster! amts's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Adelaide, SA
    Posts
    9,413
    WHat year is your Grande?
    How quickly does the suspension drop? Overnight?
    If you have experienced D4D engine failure, please complete this survey ​http://goo.gl/forms/bpJSYjq0Zx
    My Rig Build up


  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    May 2015
    Location
    Bendigo
    Posts
    377
    Before I replaced my bags, mine would do similar strange things.
    It would stay up for a few days no dramas, then overnight all of a sudden be down to the bump stops.
    Then other days overnight it would fully deflate.
    Some days I could hear the leaks, other days it would be fine.

    In the end I ended up swapping them out, they were both nearly rooted.

    I do beleive I have read that if the air compressor is on excessively it will stop working - which may explain yours not working for a few days.

  4. #4
    Quote Originally Posted by amts View Post
    WHat year is your Grande?
    How quickly does the suspension drop? Overnight?
    Its a 2004. It doesn't seem to drop at all as long as I keep it on the high setting. Once it is at the mid way point if I add extra load (another passenger) it can drop in 10 to 15 mins

  5. #5
    Where did you get yours from?

  6. #6
    Out of control poster! amts's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Adelaide, SA
    Posts
    9,413
    Quote Originally Posted by Snakesharbour View Post
    Its a 2004. It doesn't seem to drop at all as long as I keep it on the high setting. Once it is at the mid way point if I add extra load (another passenger) it can drop in 10 to 15 mins
    Being an '04, the airbags (if still the original ones) are due for replacement.
    It sounds like there is a leak somewhere. It is usually in the driver's side airbag.
    If you have experienced D4D engine failure, please complete this survey ​http://goo.gl/forms/bpJSYjq0Zx
    My Rig Build up


  7. #7
    Avid PP Poster! kav's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Caringbah, NSW now home of the almost sober fool
    Posts
    1,525
    Blog Entries
    3
    Yep your airbags are stuffed . When you put it on the high setting the cracks in the rubber are closed up and will hold air . On normal setting they open up and deflate . You won't be able to see the problem until you take them out . Change them before you stuff the compressor which costs a bucket load more .
    03 grande v6 , with added stuff that makes it go places . RTFM people !
    founding member of the " you don't need all that crap on a prado association "
    "you only use 15% of your brain " Einstein . " so why not burn off the other 85% " Cheech & Chong .
    petrol , petrol ,petrol , you know it makes sense ! im kavpetrolbitch

  8. #8

    Thanks

    Quote Originally Posted by kav View Post
    Yep your airbags are stuffed . When you put it on the high setting the cracks in the rubber are closed up and will hold air . On normal setting they open up and deflate . You won't be able to see the problem until you take them out . Change them before you stuff the compressor which costs a bucket load more .
    OK - Thanks everyone - Will order parts. Amayama seems the best price. Will let you know how I get on. Great site. Bob

  9. #9
    Dear all,
    Just wanted to say thanks for everyone's help.
    Yes, it was the airbags - amts was spot on - Driver's side was leaking but nearside was well on the way.
    I ordered the parts from Amayama $363 plus $80 shipping - arrived from the UAE within 7 days of order. Toyota dealer's best price was $795.
    The bags were fiddly to fit but not impossible - I did it on the drive with axle stands under the body at the back. For the driver's side I loosened the run of the air pipe so I could drop the bag down and then got the pipe out of the top of the bag - fine tweezers slid along the pipe into the fitting got it out eventually. For the nearside one I disconnected the pipe from the reservoir to drop the bag down (Be really careful remembering the routing - under the loom!). I couldn't access the top of the bags from the rear so I had to come through the side in the tiny gap between the chassis and body.
    To refit the clips I attatched them to a tent peg with an elastic band, fed them through, lined them up and then pushed them home with the blade of a flat screwdriver.
    Thanks again for your advice.
    Bob
    Last edited by Snakesharbour; 12-11-2015 at 05:23 PM. Reason: typo

  10. #10
    Hi all,
    Can you advise me the original part number for the air bags ? In particular the drivers side. I am experiencing this problem also and want to check supply before I dive in.
    All assistance appreciated.
    Mark
    2004 Grande, 4.0ltr Auto, Warn 9000 winch,Lightforce 240 HID,Lovells springs, Sovereign bar, Dual battery, GME TX3400, Safari snorkel,factory tow bar,Reverse camera with overide.Bridgestone D683

  11. #11
    Administrator Piggy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    ADL, SA/ BNE, QLD
    Posts
    4,614
    Blog Entries
    4
    Supply is fine.
    Japan or UAE has heaps (amayama) there is none in Aust. Unless Toyota themselves have some.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •