Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Lurker
    Join Date
    May 2017
    Location
    Adelaide
    Posts
    2

    2010 3.0L D4D long crank and white smoke

    Hi everyone,

    First post so I will try to keep it short. I have major issues with start up (16 months now) and just recently started blowing white smoke. I have been to multiple mechanics, three Cmi Toyota dealerships and a number of locals mecs for overnight cold starts and left for days with no one claiming to be able to solve the problem.

    Codes 1604 and 1605 startart ability and rough idle have shown on computer but no one seems to be able to solve the problem.

    Majority of startups result in long crank time being between 5-9 second prior to start and sometimes clonking out once started. Recently started blowing a lot of white smoke when starting on first push of the button. Smoke would last for a couple of minutes up the road before clearing. Car runs fine once driving bar start up issues and smoke.

    I have 100,000k on the clock and serviced regularly. On testing, rail pressure dropped on startup so I had the injectors checked on was told, with readouts that they were slightly out of spec so had them changed. New suction control valve and starter moter have also been replaced.

    I am currently at wits end and don't know where to go from here. One Cmi dealership told me to keep driving it and when the problem gets worse they will be able to see what the problem is??? because the error code wouldn't last long enough for them to get a proper readout.

    Any help would be much appreciated.

    Thanks Mick

  2. #2
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sydney, NSW
    Posts
    249
    Speak to Anth120playdo on here. He is a Melbourne based mechanic and a 1KD-FTV expert. It may be worth the drive if you're getting no love in Adelaide.
    2010 Prado GX 3.0L TD - "Paul" - TJM XGS 40mm Lift Kit, Firestone Coilrite Airbags, 5000kg Rated Front Recovery Points, Sure Power Battery Isolator and Dual Battery Setup, Airtec Snorkel, HID High Beam Headlights.
    2008 Jayco Dove Outback - "Davo"

  3. #3
    Member
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Seaford Rise
    Posts
    148
    Hey Mick
    Whereabouts are you in Adelaide? I have a techstream
    Nick

  4. #4
    Member Mule's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Alstonville NSW
    Posts
    187
    If the mechanics can't help lay a complaint with Toyota. It is only 100,000k should not happen.
    2009 120 GXL D4D, TJM Bull Bar, Winch, Safari Snorkel, ARB Lift, ARB Lockers, Black Widow Drawers

  5. #5
    Junior Member David the Viking's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Boronia Heights, Qld
    Posts
    37
    Any one checked the glow plugs operation?

  6. #6
    Lurker
    Join Date
    May 2017
    Location
    Adelaide
    Posts
    2
    Thanks every one, I made a complaint with Toyota and have a Tec calling today. Hopefully we can start to resolve the issue.

  7. #7
    Out of control poster!
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Melb this minute elsewhere in OZ the next
    Posts
    5,291
    Quote Originally Posted by Mtone View Post
    Hi everyone,

    First post so I will try to keep it short. I have major issues with start up (16 months now) and just recently started blowing white smoke. I have been to multiple mechanics, three Cmi Toyota dealerships and a number of locals mecs for overnight cold starts and left for days with no one claiming to be able to solve the problem.

    Codes 1604 and 1605 startart ability and rough idle have shown on computer but no one seems to be able to solve the problem.

    Majority of startups result in long crank time being between 5-9 second prior to start and sometimes clonking out once started. Recently started blowing a lot of white smoke when starting on first push of the button. Smoke would last for a couple of minutes up the road before clearing. Car runs fine once driving bar start up issues and smoke.

    I have 100,000k on the clock and serviced regularly. On testing, rail pressure dropped on startup so I had the injectors checked on was told, with readouts that they were slightly out of spec so had them changed. New suction control valve and starter moter have also been replaced.

    I am currently at wits end and don't know where to go from here. One Cmi dealership told me to keep driving it and when the problem gets worse they will be able to see what the problem is??? because the error code wouldn't last long enough for them to get a proper readout.

    Any help would be much appreciated.

    Thanks Mick
    Sorry just saw it.

    I would have thought Injectors , Scv. They are everything.
    So your saying no change? Feel good, it needed them anyway.

    Interesting one.
    Last edited by Piggy; 18-05-2017 at 12:14 PM.

  8. #8
    Out of control poster!
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Melb this minute elsewhere in OZ the next
    Posts
    5,291
    Fuel filters?

    Note: The only reason they don't start is not getting fuel pressure.
    A leak?
    A blocked filter or faulty?

  9. #9
    Out of control poster! mjrandom's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Samford
    Posts
    5,964
    White smoke is fuel so as suggested above check glowplugs given the rest has been looked at.

    Is it cold start only or all starts? If all then as Anth mentions could be filter sucking air. We had a similar thing with the 4JJ in the Colorado and it was a leaking fuel return pipe.
    Bluestorm mafia and maybe one or two other vices.
    My 150: http://www.pradopoint.com/showthread...-D4D-automatic

  10. #10
    Member
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Earth
    Posts
    139
    Just for knowledge sake as I know lot of experts are looking into this, wouldn't a longer cranking time push more un-burnt fuel and possibly oil into the chamber and that is coming out as the vehicle starts? But that would be blue smoke not white? Just throwing my idea that there is possible unused fuel after all that cranking of the engine. Is there such a things as bad timing on diesel motors?
    D4D. How long will it last?

  11. #11
    Lurker
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Brisbane
    Posts
    7
    White smoke = coolant being burnt.

    Possible Cracked head or Turbo seal

  12. #12
    Member Hogey66's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Queensland
    Posts
    238
    Quote Originally Posted by ADVHodgo View Post
    White smoke = coolant being burnt.

    Possible Cracked head or Turbo seal
    I doubt the smoke would disappear in a few minutes if that were the cause.
    1997 petrol auto, 430 000km. Still going strong.
    2004 petrol auto, 233 000km. Cracked dash and no help from Toyota!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •