Announcement

Collapse
No announcement yet.

ABS Warning Light

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • ABS Warning Light

    After doing some water crossings I have the ABS warning light showing. The brakes are working okay. is it likely to be a sensor issue?


    Cheers


    Jim
    2004,GXL V6 Auto. ARB bullbar,IPF 900 spotlights, Milford cargo barrier, GME TX3400UHF, Coupler Tec, Cooper AT3's, Safari Snorkel, Dual batteries, King Springs and Bilsteins.

  • #2
    [QUOTE=pradogang;433098]After doing some water crossings I have the ABS warning light showing. The brakes are working okay. is it likely to be a sensor issue?


    I had the ABS light come on and found it to be from a broken sensor wire on the front RHS wheel sensor. Must have a got a stick up there or something.
    The brakes worked fine just no ABS to that wheel.

    The sensors at the wheels have a connector that unclips easily from the wiring harness, maybe a spray with some wd40 in there might fixit for you.
    Might have got some water in a connector.

    Ben
    2010 GXL Prado, ARB bar and winch, driving lights, dual wheel rack, roof rack, UHF, sat phone, rear seats removed, custom rear floor and fridge slide, chip, 3inch exhaust, 3inch lift, 200kg rear springs, ome shocks, 285 maxxis Tyres, Dual batteries, Anderson plugs, power in back etc. snorkel, and more. Wish List - nomad transmission lockup, roof mount DVD, long range tank, endless air compressor to fit the 150.

    Comment


    • #3
      You can use flash codes to identify exactly what the issue is , I'll try find the link , used the flash codes it helped heaps
      2004 Manual Turbo diesel 1KZ-TE , 5" lift , 37x12.5 BF Goodrich KM2

      Comment


      • #4
        I now have an ABS light issue. This only happens when the trailer is connected and once the brake pedal is applied the light comes on on the dash but will rest once the trailer is disconnect and ingnition turned off then on.

        Now this has only just started to happen. All the lights on the trailer work correctly.

        I just don't know where to start looking for the issue. I would assume the issue is with the trailer of flat pin plug but just not sure where to start.
        [B]Tasmania 2015 GTG Committee Member[/B] 2005 Prado Pilbara, Sovereign Bar, Driver & passenger weathershields, UHF TX3220, Spare wheel spaces, Lifestyle rack, Genuine front & midrow seatcovers, Genuine front & midrow rubber floor mats, ARB 47 litre fridge/freezer, Hilux washer jets, BF Goodridge A/T, Radiator protection plate, Dual battery tray and isolator, ARB 2.5m awning, Rhino heavy duty areo bars, MSA rear wheel bin, MAXTRAX

        Comment


        • #5
          I would start by looking for an Earth problem, any time car electrics do weird things this is a good place to start.

          Cheers Andrew
          [COLOR="#FF0000"]So Long and Thanks for all the Fish![/COLOR]

          [url=http://www.4wdadventurers.com/showthread.php?3840-AJ-s-120-Prado]MY PRADO AND DIY CAMPER TRAILER[/url]

          [url=http://www.4wdadventurers.com/showthread.php?3975-AJ-s-79-series-Cruiser-Ute]MY HZJ79 Landcrusier[/url]


          [SIGPIC][/SIGPIC]

          Comment


          • #6
            Will start my search tonight to see what I can find.
            [B]Tasmania 2015 GTG Committee Member[/B] 2005 Prado Pilbara, Sovereign Bar, Driver & passenger weathershields, UHF TX3220, Spare wheel spaces, Lifestyle rack, Genuine front & midrow seatcovers, Genuine front & midrow rubber floor mats, ARB 47 litre fridge/freezer, Hilux washer jets, BF Goodridge A/T, Radiator protection plate, Dual battery tray and isolator, ARB 2.5m awning, Rhino heavy duty areo bars, MSA rear wheel bin, MAXTRAX

            Comment


            • #7
              I have a problem that sometimes when I start my car the abslight flashes.. to fix it I turn it off and on again and it goes away.. brakes work fine. Any ideas as to why this is happening

              Comment


              • #8
                Perhaps a loose connection to one of the sensors. Have you had any panel beating done - or fitted a bull bar?

                If so check the sensor plugs are pushed in all the way. They can be a bit stiff.
                Greg - 08 D4D Prado,
                Some trips done - Cape York, Fraser Island, Simpson Desert / Central Aust, Vic High Country.

                Comment


                • #9
                  I had the ABS light come on and stay on today after snatching it out of a sandy bog. Turned off once I started driving a bit.
                  Should I be concerned?
                  2005 GXL Prado, 12000lbs winch, HID spots, Safari snorkel, Dual batteries, Dual long range tanks, Airbag suspension, GME radio, Roof racks, ARB deluxe bullbar, Anderson plug, 3 inch exhaust, Power chip.

                  Comment


                  • #10
                    Wouldn't be too concerned unless it (ABS light) stays on. If you're concerned , try slamming on the brakes and see if the ABS works. Just make sure no one is behind you.

                    Comment


                    • #11
                      I have had this happen twice in 2 weeks after going through water. The light went out once we put the Kaka back in high range. On the first occasion we had a diagnostic tool hooked up and there were a few codes which were cleared, that did not make the light go out however. On the most recent occasion I noticed the TRC Off indicator was also showing on the multi-function display above the Odometer. We didn't have a diagnostic tool with us the last time so don't know if any codes came up.

                      I have taken it in to Toyota twice only to be told there was no fault found. Now they are telling me this is the way it is supposed to work. The explanation given to me was that when you put it in low range it turns the traction control off and at the first loss of traction the ABS alarm will be triggered. Putting it back into high range supposedly turns the traction control back on and resets the light. I don't think this is correct but I'm no expert, interested in others opinions.
                      Last edited by fido666; 08-08-2015, 04:06 PM.

                      Comment


                      • #12
                        Mine doesn't do that. Well not so far.
                        My 150 build - http://www.pradopoint.com/showthread.php?27423-A-Random-approach-to-a-Bluestorm-150-GXL-D4D-automatic

                        Comment


                        • #13
                          Just realised I posted in a 120 thread sorry for any confusion as I have a 150 series.

                          Comment


                          • #14
                            I have an issue that the parking light and abs will come while driving but if turn the ignition off and in again it resets. Any ideas?

                            Comment

                            Working...
                            X