Announcement

Collapse
No announcement yet.

Drop in Boost from 15 to 10psi without reason.

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Drop in Boost from 15 to 10psi without reason.

    Hey Brains Trust.

    My boost has dropped from 15psi to 10 and I cant seem to pin point why.

    If I take off the boost climbs and the car accelerates but as boost hits 10psi, it's like the car is detuning. Can you feel the car run out of legs.
    Fuel economy is a little worse and the car is lacking some power.

    I've checked the intercooler hoses, vacuum lines, filters, snorkel. I've cleaned the maf and map. Checked and drained the catch can. The stepper motor seems to move smoothly, doesnt make any grinder or clicking noises.

    No codes are being thrown. I dont have a chip.
    Boost is being read by both obd and saas gauge and as noted previously, boost used to hit 15ps. Now it doesnt.

    Any ideas?>

  • #2
    Replaced the map filter. Not that.

    Comment


    • #3
      Modern diesels are a different beast to old style mechanical injection diesels, you won't get boost OR fuel unless all factors are met, that is for example engine temp, air intake temp, throttle position, load, etc. If you have limited boost something is missing, as you have not mentioned black smoke which would indicate excess fuel for the boost level I would be checking the fuel supply.
      Change fuel filters and check fuel lines as a restricted fuel supply may not cause a fault code but will cause the engine management system to restrict boost to the fuel supply level.
      Check fuel supply & injector pressures via OBD if you can.

      Lee
      02 VX, Toyota Alloy Bar, IPF 900XS with 50 watt HID, 50 mm Lift- Lovell Shocks n Springs, Safari Snorkel, large Pioneer tray, Pioneer In-dash, Alpine roof mount DVD screen -handled the Simpson and Innaminka roads, now with a little TRD blower & Unichip

      Comment


      • #4
        Hey Leethal,

        yeah slowly ticking off one item at a time.
        Was just hoping someone would be like "oh yeah check this, always breaks"

        Replaced fuel filters today and checked all intake hoses, EGR is dirty but still surprising good still after a clean from 80k km ago.
        Cleaned all sensors and blew out vacuum lines, intake is good with a new filter.

        Not sure what I can check on OBD. I've got the tools, any suggestions on what pressure I should be looking for?
        I'll run some injector cleaner through it as well.

        Comment

        Working...
        X