Announcement

Collapse

  
See more
See less

Engine exchange issue

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mule5010
    replied
    Ive recently done a Swap out with my old 1GRFE from my 2005 Prado which had done over 415,000kms (was still going strong) and put in a supercharged 1GRFE from a 2008 TRD Hilux.(GGN25)
    I had to do the same thing swapping the Bottom end sumps around as they are different. and the engine mounts But other than that I did not have any issues.
    I only had to plug all of the sensors back in and away she went! (Had to get it chipped and tuned for the Supercharger of course but I drove it to the shop)

    I didnt have to change any cam angle sensors in mine, my old loom just plugged straight into them, I think that might be were your issues are. Can you put your old ones into the new engine?

    Leave a comment:


  • dagree
    replied
    Originally posted by Hug13s View Post
    Did you end up getting this sorted ? When I got my so called rebuilt motor there were a few things different . One was the cam gears . The ones in the replacement only had a sensor on 1 cam each side , my motor had one on each cam
    Unfortunately not sorted as yet as have been away for work but hopefully get to have another look into it later this week. I have a suspicion that I have a similar issue to what you did with timing gear differences!

    Leave a comment:


  • Hug13s
    replied
    Did you end up getting this sorted ? When I got my so called rebuilt motor there were a few things different . One was the cam gears . The ones in the replacement only had a sensor on 1 cam each side , my motor had one on each cam

    Leave a comment:


  • dagree
    replied
    Yes there is. The VVTI and the Dual VVTI which came out around 2009.
    Both these engines are older.

    Leave a comment:


  • Bear63
    replied
    isn't there 2 different V6 motors? depends on the built date, i may be wrong but i know there are different specs for them

    Leave a comment:


  • dagree
    started a topic Engine exchange issue

    Engine exchange issue

    Looking for some advise, help or whatever required.... I just pulled out a 1GRFE V6 petrol motor out of my 2003 Prado and fitted an equivalent 1GRFE out of a 2007 Hilux... Had to change a few things to make it fit ... Sump plate, passenger exhaust manifold and cam angle sensors (Different plugs on them?).... Went to fire it up this afternoon and "No Go".... Giving symptoms of mis-timing (Wants to fire/start) but won't... Shows evidence of spark and fuel available! Have had a diagnostic computer hooked up and all seems OK on that!!!! Checked everything else was plugged in or fitted where they should and all OK... Just wondering if anyone has any ideas or "positive" thoughts please!!! Thanks in advance guys!
Working...
X